Bilder i olika ämnen

Karlfeldtsgården i Karlbo

Erik Axel Karlfeldt föddes den 20 juli 1864 och växte upp på den plats som idag är Karlfeldtsgården. Han kom från en lantbrukarfamilj med djup förankring i Folkärna. På gården bodde en stor familj om tre generationer. Man odlade spannmål, vall och köksväxter samt hade kor, hästar, får, grisar och höns.

Erik Axel visade tidigt talang för skrivande. Mellan 1878 och 1885 studerande han i Västerås men under ferierna var han hemma på gården och satt ofta i sin studiekammare. Några av hans tidiga dikter är sannolikt skrivna där.

Mangårdsbyggnaden på Karlfeldtsgården uppfördes på 1700-talet och var under vintrarna bostad för familjen och tjänstefolket. Övervåningen fungerade som gästabudssal vid högtidliga tillfällen. Den röda flygelbyggnaden uppfördes på 1820-talet och fungerade som bagarstuga och sommarbostad.

När Erik Axel tog studenten 1885 övergick gården till andra ägare, men 1967 tog Karlfeldts son Sune och hans hustru Mary över gården. De gjorde gården till en kulturgård men tvingades på grund av ålder 1984 sälja gården till Avesta kommun 1984.

Erik Axel debuterade 1895 med boken Vildmarks- och kärleksvisor. 1898 kom hans andra diktsamling Fridolins visor.

Han valdes in i Svenska Akademien 1904 och blev 1912 dess ständige sekreterare.

”Naturen, kärleken och den folkliga kulturen är centrala motiv i Karlfeldts lyrik. Karlfeldt söker den genuina – i blommans väsen som i människans längtan och lust. Det samhälle, som han lyriskt tolkar, är mer det bondeland som Sverige då var på väg att lämna, än det framväxande industrisamhället.”

Karlfeldt avled den 8 april 1931 och fick samma år Nobelpriset i litteratur.

Det finns även en Karlfeldtsgård i Leksand där Erik Axel bodde senare i livet.

kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com
Lustgården

Skulpturen av Erik Axel Karlfeldt är skapad av konstnär Arvid Backlund och skänkt till författarens barndomshem 1932 av Folkärna hembygdsförening.

Naturen, kärleken och den folkliga kulturen är centrala motiv i Karlfeldts dikter. Till sitt barndoms landskap Dalarna återvände han gärna. 1921 köpte han en bondgård i byn Sjugare i Leksand och skapade där ett eget dalahem med underbar, prunkande trädgård, planerad av arkitekt Ester Claesson.

Lustgården i Sjugare var inspirationskälla till denna lustgård i miniatyr, som skaldens son Sune lät anlägga 1972. Många av lusgårdens perenna växter blommar även i Karlfeldts dikter.

kulturbilder.wordpress.com

erik-axel-karlfeldt-98 kulturbilder.wordpress.com

På somrarna är det underhållning med musik och diktläsning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s