Museum

Kungagraven i Kivik – bilder och text

Kungagraven i Kivik kallas den 3 300 år gamla graven från bronsåldern som ligger i Kivik i Södra Mellby socken (Simrishamns kommun). Den har under tidens lopp förstörts och plundrats, men återställts i ett skick som inte är ursprungligt men väl så åskådligt.

Graven har idag ett yttre mått på 75 meter i diameter och är 3,5 meter hög. Den är en av Skandinaviens största gravar från äldre bronsåldern och innehåller en kista av bildstenar. på stenarna finns figurer som är typiska för bronsålderns stiltradition där människor, skepp och djur avbildats tillsammans med solsymboler.

I graven har man hittat skelettdelar från minst fyra personer, de flesta i tonåren och har sannolikt begravts under olika perioder under äldre bronsålder. Graven behöver inte vara uppförd för en enda person utan kanske för en ätt.

Kiviksgraven. Kungagraven i Kivik. Kiviksgraven. Kungagraven i Kivik. Kiviksgraven. Kungagraven i Kivik. Kiviksgraven. Kungagraven i Kivik. Kiviksgraven. Kungagraven i Kivik. Kiviksgraven. Kungagraven i Kivik. Kiviksgraven. Kungagraven i Kivik. Kiviksgraven. Kungagraven i Kivik. Kiviksgraven. Kungagraven i Kivik. Kiviksgraven. Kungagraven i Kivik. Kiviksgraven. Kungagraven i Kivik. Kiviksgraven. Kungagraven i Kivik. Kiviksgraven. Kungagraven i Kivik. Kiviksgraven. Kungagraven i Kivik. Kiviksgraven. Kungagraven i Kivik. Kiviksgraven. Kungagraven i Kivik. Kiviksgraven. Kungagraven i Kivik. Kungagraven-kivik-101

Kategorier:Museum

Märkt som:, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s