Runstenar och bildstenar

Anundshög i Västerås – bilder

Skeppssättningarna

En skeppssättning består av resta stenar som placerats i form av ett skepp. Det är en typisk nordisk fornlämning som främst finns på gravfält.

Vid Anundshög ligger fem skeppssättningar vid högen. Inget annat fornlämningsområde i Sverige har fem stora skeppssättningar. Varför skeppssättningar byggdes är mycket omdiskuterat.

Enligt skriftliga källor var stenarna omkullfallna vid mitten av 1600-talet. Troligen har monumenten uppfattats som hedniska och förstörts när kristendomen växte fram. Stenarna förblev liggande till 1932 då arbetet med att restaurera fyra av skeppssättningarna gjordes. Marken kring de liggande stenarna undersöktes.

I närheten av stenen närmast Anundshög hittades brända ben och en keramikkärva, kanske en grav. De stora stenarna restes upp och placerades på ursprunglig plats. I mitten av skeppen finns mittstenar i form av klot, vilka troligen symboliserar skeppets mast.

Skeppssättningen närmast Anundshög är ca 53 meter lång och 16 meter bred. Den bredvid är 51 meter lång och 25 meter bred. De tre mindre är 23, 28 och 35 meter långa. Den femte stensättningen väntar på att bli restaurerad.

Tinget

Vid Anundshög har ting hållits under hela medeltiden. Det var en samlingsplats för bygdens människor. Tinget dömde i rättsliga tvister. Det kunde handla om vem som ägde mark eller annan egendom. Tinget dömde även ut straff till personer som begått brott. På 1450-talet flyttades tingsplatsen en kilometer norrut till Badelunda kyrka

(Text från skylt på platsen)

kulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.com

Anunds hög, Västerås. Anunds hög, Västerås. Anunds hög, Västerås. Anunds hög, Västerås. Anunds hšg, VŠsterŒs. Anunds hšg, VŠsterŒs. Anunds hög, Västerås. Anunds hšg, VŠsterŒs. Anunds hög, Västerås.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s